Petter Dass-muséet (Hovedbygg)

Av Snøhetta AS (2007)

Om kunstverket

HOVEDBYGGET

Snøhetta AS har tegnet Petter Dass-museet (2001-2007) etter oppdrag fra Alstahaug kommune. Bygget blir regnet som Snøhettas ikon på Helgelandskysten. Selve bygningsformen assosieres med Landart pga sin naturlige integrering i landskapet. Bygget er også en «landskraper» som, i motsetning til en skyskraper, er en bygning som kryper langs bakken. Tilnærmingen til byggeprosjektet kan ses i sammenheng med den nordiske arven etter arkitekter som Alvar Aalto, Christian Norberg-Schulz og Ralph Erskine. Snøhettas formale uttrykk er enkelt, satt inn i en kontekst med symbolikk og kontrast. Tradisjonelt er Snøhetta AS kjent for sine lave og horisontale ikoner. Bygget er utført i en kombinert stål- og betongkonstruksjon og kledd med plater av sink. De samlede kostnader for utbyggingen er på ca. 84 millioner kroner, finansiert av Nordland fylkeskommune, Kultur- og kirkedepartementet, Alstahaug kommune og bidrag fra næringsliv og organsasjoner. Hovedplanet inneholder foajé med museumsbutikk og resepsjon, auditorium, kafé, toaletter og garderober. Andre etasje inneholder utstillingsareal, og en tredje etasje rommer bibliotek, kontorer og møterom.

PRISER OG OMTALER AV BYGGET

Nybygget har fått stor anerkjennelse innenfor fagkretser for bygg og anlegg, og har mottat følgende priser og nominasjoner:
- Hederlig omtale i forbindelse med utdelingen av Statens Byggeskikkspris, 2008.
- Nominert sammen med Den Norske Opera & Ballett som norske deltakere i World Architecture Festival i kategorien kultur i Barcelona, 2008.
- Kåret som «Årets nordnorske bygg» av Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO), 2010.

Bygget er også omtalt i en rekke bøker med fokus på arkitektur:

- ArchDaily: Eget oppslag på arkitekturnettstedet som tar for seg verdens mest prestisjefylte og arkitektoniske prosjekter.
- Taschen Verlag:»ARCHITECTURE NOW! MUSEUMS», 2011. Omtalt som det eneste museumsbygg fra Norden.
- Arkitektur N: «MADE IN NORWAY. NORWEGIAN ARCHITECTURE TODAY», 2010
- Lars Muller Publishers: «SNØHETTA WORKS», 2009.

I tillegg er bygget representert i Nasjonamuseets utstilling «SPOR». Norsk arkitektur 2005-2010? som ble vist ved Nasjonalmuseet i 2011. Utstillingen har vandret både internasjonalt og nasjonalt fra 2012.

Du finner mer informasjon om arkitekturen til museets hovedbygg her: https://www.petterdass-museet.no/?page_id=50


  • Navn: Petter Dass-muséet (Hovedbygg)
  • Kunstner:
  • År 2007
  • Materiale / medie: Betong Sinkplater Stål
  • Sted Alstahaug kommune
  • Plassering Følg Fv 17 fra Sandnessjøen mot Alstahaugvågen. Museet ligger i vannkanten ved Alstahaugvågen ved Alstahaug kirke. https://www.petterdass-museet.no/?page_id=183

Relaterte artikler